ISSN 2409-9988

A CASE OF BOTULISM

A. Bondarenko, D. Katsapov, P. Nartov, A. Gordienko

Abstract


Bondarenko A.,Katsapov D., Nartov P., Gordienko A.

 

Data on rising number of cases of food botulism in Ukraine is discussed in the article. As a clinical example, unusual case of food-borne botulism of a patient in Kharkiv is described. Peculiarity of the case is a development of symptoms of the disease in patients with compromised psychoneurological background and exacerbation of chronic pancreatitis so the clinical presentation mimicked other acute progressive neurological disorders. Differential diagnostics is presented. Experience and effectiveness of Heptavalent Botulism Antitoxin (HBAT), which was used for the first time in our hospital for treatment of botulism is discussed.

Key words:symptoms, treatment, heptavalent, botulism, antitoxin

 

Резюме

ВИПАДОК БОТУЛІЗМУ 

Бондаренко А., Кацапов Д., Нартов П., Гордієнко А.

Дані щодо зростання випадків харчового ботулізму в Україні надані у статті. Як клінічний приклад, описано незвичайний випадок харчового ботулізму у пацієнтки в Харкові. Особливість випадку у розвитку симптомів захворювання на тлі скомпрометованого психоневрологічного анамнезу та загострення хронічного панкреатиту, отже клінічні прояви були замасковані іншим неврологічним розладом, який прогресував. Представлено також диференційний діагноз. Описано досвід та ефективність застосування Гептавалентного Ботулінічного Анатоксину (ГБАТ), котрий був застосований вперше в нашій лікарні.

Ключові слова: симптоми,лікування, гептавалентний, ботулізм, анатоксин

 

Резюме

СЛУЧАЙ БОТУЛИЗМА 

Бондаренко А., Кацапов Д., Нартов П., Гордиенко А.

В статье представлены данные о росте случаев пищевого ботулизма в Украине. В качестве клинического примера описывается необычный случай пищевого ботулизма у пациента в Харькове. Особенность случая в развитии симптомов заболевания на фоне скомпрометированного психоневрологического анамнеза и обострения хронического панкреатита, поэтому клинические проявления были замаскированы другим неврологическим расстройством, которое прогрессировало. Представлен также дифференциальный диагноз. Описан опыт применения и эффективность Гептвалентного Ботулинического Анатоксина (ГБАТ), который был применен впервые в нашей больнице.

Ключевые слова:симптомы, лечение, гептвалентный, ботулизм, анатоксин


Full Text:

PDF

References


Carter, A. T., & Peck, M. W. (2015). Genomes, neurotoxins and biology of Clostridium botulinum Group I and Group II. Research in Microbiology, 166(4), 303–317. http://doi.org/10.1016/j.resmic.2014.10.010

Rafie, S., Salmanzadeh, S., Mehramiri, A., & Nejati, A. (2017). Botulism Outbreak in a Family after Ingestion of Locally Produced Cheese. Iranian Journal of Medical Sciences, 42(2), 201–204.

Juliao, P. C., Maslanka, S., Dykes, J., Gaul, L., Bagdure, S., Granzow-Kibiger, L., … Barzilay, E. J. (2013). National Outbreak of Type A Foodborne Botulism Associated With a Widely Distributed Commercially Canned Hot Dog Chili Sauce. Clinical Infectious Diseases : An Official Publication of the Infectious Diseases Society of America, 56(3), 376–382. http://doi.org/10.1093/cid/cis901

Case 3-2015: A 60-Year-Old Woman with Abdominal Pain, dyspnea, and diplopia /William S. David, M.D., Ph.D., Elizabeth S. Temin, M.D., Jessica J. Kraeft, M.D., and David C. Hooper, M.D. [text] // New England Journal of Medicine. - 2015. - Vol. 372. - P. 364-372.

Brola, W., Fudala, M., Gacek, S., & Gruenpeter, P. (2013). Food-borne botulism: still actual topic. BMJ Case Reports, 2013, bcr2012007799. http://doi.org/10.1136/bcr-2012-007799

Rahbar TM, Badsar AR, Akhoundzade N, Oojaghi F, Karkan MF. A survey on the clinical presentations in food-borne botulism for patients refering to Razi Hospital during 2001-2006. Iran J Toxicol. 2012;5:554–7.

Varma JK, Katsitadze G, Moiscrafishvili M, Zardiashvili T, Chokheli M, Tarkhashvili N, et al. Signs and symptoms predictive of death in patients with foodborne botulism--Republic of Georgia 1980-2002. Clin Infect Dis. 2004;39:357–62. doi: 10.1086/422318.

Barari M, Kalantar E. An outbreak of type A and B botulism associated with traditional vegetable pickle in Sanandaj. Arch Clin Infect Dis. 2010;5:111–2

Lindström, M., & Korkeala, H. (2006). Laboratory Diagnostics of Botulism. Clinical Microbiology Reviews, 19(2), 298–314. http://doi.org/10.1128/CMR.19.2.298-314.2006

Collaborative study of a method for the detection of Clostridium botulinum and its toxins in foods. D. A. Kautter, H. M. Solomon J Assoc Off Anal Chem. 1977 May; 60(3): 541–545.

Chen, Y., Korkeala, H., Lindén, J., & Lindström, M. (2008). Quantitative Real-Time Reverse Transcription-PCR Analysis Reveals Stable and Prolonged Neurotoxin Cluster Gene Activity in a Clostridium botulinum Type E Strain at Refrigeration Temperature . Applied and Environmental Microbiology, 74(19), 6132–6137. http://doi.org/10.1128/AEM.00469-08

IND Protocol: Use of NP-018 Heptavalent Equine-Based Botulinum Antitoxin (H-BAT) After Exposure to Clostridium botulinum Toxin or Other Closely-Related Botulinum Toxin-Producing Clostridia Species Due to a Naturally-Occurring Outbreak or Isolated Incident. CDC IRB # 4509. BB-IND 6750.


Refbacks