SURGICAL APPROACH IN CONCOMITANT COMPLICATIONS OF DUODENAL ULCER - F. Nishanov; B. Abdullajonov; M. Nishanov; J. Rustamov; B. Ibragimov; E. Mishenina (Ukrainian Journal of Translational Medicine (formerly Inter Collegas), 2018)
SURGICAL APPROACH IN CONCOMITANT COMPLICATIONS OF DUODENAL ULCERNishanov F., Abdullajonov B., Nishanov M., Rustamov J., Ibragimov B., Mishenina E.Authors analyzed results of surgical treatment in 307 patients with concomitant complications of duodenal ulcer. Patients were divided into 2 groups according to the chosen diagnostic and therapeutic approach. The first group comprised 168 (54.7%) patients who underwent “traditional” gastric resection while the second group included 139 (45.3%) patients who underwent modifying variants of gastric resection.It was established that improvement of definite operation types and employment of optimal treatment methods can result in a decrease in frequency of early postoperative specific complication by 8.3% (from 15.5 to 7.2%, р<0.01), frequency of re-laparotomy by 4.3 (from 6.5 to 2.2%) and mortality by 2.2% (from 2.9 to 0.7%, р<0.05), and this gives a possibility to improve the results of surgical treatment of concomitant complications of duodenal ulcers in whole.Key words: duodenal ulcer, gastric resection, re-laparotomy, modification variants. РезюмеХІРУРГІЧНА ТАКТИКА ПРИ ПОЄДНАНИХ УСКЛАДНЕННЯХ ВИРАЗКОВОЇ ХВОРОБИ ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИНішанов Ф., Абдуллажанов Б., Нішанов М.Ф, Рустамов Ж., Ібрагімов Б., Мішеніна К.Автори аналізують результатів хірургічного лікування 307 пацієнтів з поєднаними ускладненнями ВХДПК.Хворих в залежності від застосованої діагностичної та хірургічної тактики умовно поділили на 2 групи. Першу контрольну групу склали 168 (54,7%) пацієнтів,яким були виконані «традиційні» варіанти резекції шлунка, другу основну групу склали 139 (45,3%) пацієнтів,яким були виконані модифіковані варіанти резекції шлунка.Встановлено,щоудосконалення окремих технічніхприйомів операції та застосування оптимальних способів лікування ускладнень,дозволяють знизити частоту ранніх післяопераційних специфічних ускладнень на 8,3% (з 15,5 до 7,2%,р <0,01), частоту релапаротомій на 4,3 (з 6,5 до 2,2%) і летальних випадків на 2,2% (з 2,9 до 0,7%, р <0,05), тим самимсприяючи поліпшенню результатів хірургічного лікування поєднаних ускладнень дуоденальних виразок в цілому.Ключові слова: язвена хвороба дванадцятипалої кишки, резекція шлунку, релапаратомія, модифіковані варіанти. РезюмеХИРУРГИЧЕСКАЯ ТАКТИКА ПРИ СОЧЕТАННЫХ ОСЛОЖНЕНИЯХ ЯЗВ ДВЕНАДЦАТИПЕРСТНОЙ КИШКИНишанов Ф., Абдуллажанов Б., Нишанов М., Рустамов Ж., Ибрагимов Б., Мишенина Е.Авторы анализируют результатов хирургического лечения 307 пациентов с сочетанными осложнениями ЯБДПК. Больных в зависимости от примененной диагностической и хирургической тактики условно разделили на 2 группы. Первую контрольную группу составили 168 (54,7%) пациентов, которым были выполнены традиционные варианты резекции желудка, вторую основную группу составили 139 (45,3%) пациентов которые были выполнены модифицированные варианты резекции желудка.Установлено, что усовершенствованные отдельные технические приемы операции и применение оптимальных способов лечения возникших осложнений позволяют снизить частоту ранних послеоперационных специфичных осложнений на 8,3% (с 15,5 до 7,2% р<0,01), частоту релапаротомии на 4,3 (с 6,5 до 2,2%) и летальных исходов – на 2,2% (с 2,9 до 0,7%, р<0,05), тем самым способствуя улучшению результатов хирургического лечения сочетанных осложнений дуоденальных язв в целом.Ключевые слова:язвенная болезнь желудка, резекция желудка, релапаратомия, модифицированные варианты.