Вплив індексу маси тіла та віку жінок на розвиток розладів харчування
PDF (English)

Ключові слова

ожиріння
надмірна вага
компульсивне переїдання
розлади харчової поведінки

Як цитувати

Зюзін, В. (2023). Вплив індексу маси тіла та віку жінок на розвиток розладів харчування. Inter Collegas, 10(2), 5-11. https://doi.org/10.35339/ic.10.2.zui

Анотація

Вступ. Ожиріння та надмірна вага спричиняють понад 1,3 мільйона смертей щороку. За даними ВООЗ, у 2021 році з цією проблемою стикалися 61,4 % чоловіків і 55,5 % жінок в Україні. 90,0 % випадків ожиріння є результатом  не раціонального харчування та недостатньої фізичної активності.

Метою дослідження було оцінити вплив показників індексу маси тіла (ІМТ) та віку жінок на розвиток порушень харчової поведінки.

Матеріали та методи. Обстежено 240 пацієнток, яких розподілили на 4 групи залежно від середнього індексу маси тіла (ІМТср): до 1-ї група увійшло 60 жінок із ІМТср. (18,0±0,75) кг/м2, до 2-ї – 60 жінок із ІМТсер. (27,5±0,98) кг/м2, до 3-ї – 60 жінок із ІМТсер. (32,2±1,21) кг/м2 (у тому числі 40 жінок 3-ї групи мали гіноїдний тип ожиріння, 20 – абдомінальний тип). Контрольну групу склали 60 жінок із ІМТсер. (23,5±1,11) кг/м2. Вік пацієнтів був від 18 до 75 років, середній вік – (46,5±1,41) років. Під час дослідження було використано психометричні тести (Тест з  визначення ставлення до їжі, тест оцінки власного тіла, тест з визначення розладів харчування, інтерв’ю на виявлення розладів харчової поведінки).

Результати та висновки. У жінок 1-ї групи у 8 разів (p<0,05) частіше реєстрували нервову булімію та в 2,7 рази частіше (p<0,05) нервову анорексію, ніж у контрольній групі. У хворих 2-ї групи компульсивне переїдання було зафіксовано у 5 разів (p<0,05) частіше, а в 3-й групі – у 18 разів (p<0,05) частіше, ніж у пацієнтів контрольної групи. Сильний прямий кореляційний зв’язок був встановлений між молодим віком (18–30 років) і нервовою булімією (r=0,7, p=0,02), атиповою нервовою булімією (r=0,8, p=0,001), нервовою анорексією (r=0,76; p=0,003) та атиповою нервовою анорексією (r=0,87; p=0,004).

Ключові слова: ожиріння, надмірна вага, компульсивне переїдання, розлади харчової поведінки.

https://doi.org/10.35339/ic.10.2.zui
PDF (English)

Посилання

Luppino FS, de Wit LM, Bouvy PF, Stijnen T, Cuijpers P, Penninx BW, Zitman FG. Overweight, obesity, and depression: a systematic review and meta-analysis of longitudinal studies. Arch Gen Psychiatry. 2010;67(3):220-9. DOI: 10.1001/archgenpsychiatry.2010.2. PMID: 20194822.

Herva A, Laitinen J, Miettunen J, Veijola J, Karvonen JT, Laksy K, Joukamaa M. Obesity and depression: results from the longitudinal Northern Finland 1966 Birth Cohort Study. Int J Obes (Lond). 2006;30(3):520-7. DOI: 10.1038/sj.ijo.0803174. PMID: 16302014.

Linardon J, Tylka TL, Fuller-Tyszkiewicz M. Intuitive eating and its psychological correlates: A meta-analysis. Int J Eat Disord. 2021;54(7):1073-98. DOI: 10.1002/eat.23509. PMID: 33786858.

Van Dyke N, Murphy M, Drinkwater EJ. What do people think of intuitive eating? A qualitative exploration with rural Australians. PLoS One. 2023;18(8):e0278979. DOI: 10.1371/journal.pone.0278979. PMID: 37590273.

Mayoral LP, Andrade GM, Mayoral EP, Huerta TH, Canseco SP, Rodal Canales FJ, et al. Obesity subtypes, related biomarkers & heterogeneity. Indian J Med Res. 2020;151(1):11-21. DOI: 10.4103/ijmr.IJMR_1768_17. PMID: 32134010.

Ding C, Chan Z, Magkos F. Lean, but not healthy: the 'metabolically obese, normal-weight' phenotype. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2016;19(6):408-17. DOI: 10.1097/MCO.0000000000000317. PMID: 27552473.

Zipfel S, Giel KE, Bulik CM, Hay P, Schmidt U. Anorexia nervosa: aetiology, assessment, and treatment. Lancet Psychiatry. 2015;2(12):1099-111. DOI: 10.1016/S2215-0366(15)00356-9. PMID: 26514083.

Knatz S, Wierenga CE, Murray SB, Hill L, Kaye WH. Neurobiologically informed treatment for adults with anorexia nervosa: a novel approach to a chronic disorder. Dialogues Clin Neurosci. 2015;17(2):229-36. DOI: 10.31887/DCNS.2015.17.2/sknatz. PMID: 26246796.

Knatz Peck S, Towne T, Wierenga CE, Hill L, Eisler I, Brown T, et al. Temperament-based treatment for young adults with eating disorders: acceptability and initial efficacy of an intensive, multi-family, parent-involved treatment. J Eat Disord. 2021;9(1):110. DOI: 10.1186/s40337-021-00465-x. PMID: 34496951.

Adams RC, Sedgmond J, Maizey L, Chambers CD, Lawrence NS. Food Addiction: Implications for the Diagnosis and Treatment of Overeating. Nutrients. 2019;11(9):2086. DOI: 10.3390/nu11092086. PMID: 31487791.

Mueller-Stierlin AS, Peisser A, Cornet S, Jaeckle S, Lehle J, Moerkl S, Teasdale SB. Exploration of Perceived Determinants of Disordered Eating Behaviors in People with Mental Illness-A Qualitative Study. Int J Environ Res Public Health. 2022;20(1):442. DOI: 10.3390/ijerph20010442. PMID: 36612764.

Poovey K, Ahlich E, Attaway S, Rancourt D. General versus hunger/satiety-specific interoceptive sensibility in predicting disordered eating. Appetite. 2022;171:105930. DOI: 10.1016/j.appet.2022.105930. PMID: 35033582.

Simmons WK, DeVille DC. Interoceptive contributions to healthy eating and obesity. Curr Opin Psychol. 2017;17:106-12. DOI: 10.1016/j.copsyc.2017.07.001. PMID: 28950955.

Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.