RISK ASSESSMENT OF CHEMICALS IN FOOD AND IN SILICO TOXICOLOGY (SHORT OVERVIEW).
PDF (English)

Як цитувати

Kolesnyk, S. (2017). RISK ASSESSMENT OF CHEMICALS IN FOOD AND IN SILICO TOXICOLOGY (SHORT OVERVIEW). Inter Collegas, 4(1), 23-28. https://doi.org/10.35339/ic.4.1.23-28

Анотація

RISK ASSESSMENT OF CHEMICALS IN FOOD AND IN SILICO TOXICOLOGY (SHORT OVERVIEW).

Kolesnyk S.D.

In the article current internationally accepted approaches to risk assessment of chemicals in food are described and relevant in silico (computational) methods that may be employed at different steps of risk assessment process for different types of chemicals in food are considered.

Key words:  In silico Toxicology, Food safety, QSAR, Risk Assessment

 

ОЦІНКА РИЗИКУ ХІМІЧНИХ РЕЧОВИН В ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ ТА ТОКСИКОЛОГІЯ IN SILICO (Короткий огляд).

Колесник С.Д.

У статті, описані сучасні прийняті на міжнародному рівні підходи до оцінки ризиків хімічних речовин в харчових продуктах і розглядаються актуальні in silico (розрахункові) методи, які можуть бути використані на різних етапах процесу оцінки ризику для різних видів хімічних речовин в харчових продуктах.

Ключові слова: Безпечність харчових продуктів, Оцінка ризику, Токсикологія in silico, QSAR

 

ОЦЕНКА РИСКА ХИМИЧЕСКИХ ВЕЩЕСТВ В ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТАХ И ТОКСИКОЛОГИЯ IN SILICO (Краткий обзор).

Колесник С.Д.

 

В статье, описаны современные принятые на международном уровне подходы к оценке рисков химических веществ в пищевых продуктах и рассматриваются актуальные in silico (расчетные) методы, которые могут быть использованы на различных этапах процесса оценки риска для различных видов химических веществ в пищевых продуктах.

Ключевые слова: Безопасность пищевых продуктов, Оценка риска, Токсикология in silico, QSAR

 

 

https://doi.org/10.35339/ic.4.1.23-28
PDF (English)

Посилання

Egeghy, P. P., Vallero, D. A., & Cohen Hubal, E. A. (2011). Exposure-based prioritization of chemicals for risk assessment. Environmental Science and Policy, 14(8), 950–964. https://doi.org/10.1016/j.envsci.2011.07.010

National Institute of Environmental Health Sciences, & National Institutes of Health. (2017). About NTP. Retrieved February 4, 2017, from https://ntp.niehs.nih.gov/about/index.html

ECFA. (2016). Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives Fact Sheet. Retrieved from http://www.who.int/foodsafety/chem/jecfa/publications%3E.

WTO. Agreement on the Application of Sanitary and Phytosanitary Measures (1995). https://doi.org/doi:10.1163/ej.9789004145641.i-565.41

European Parliament and Council. (2002). Regulation (EC) No 178/2002 of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety. Official Journal of the European Communities, L31, 1–24. https://doi.org/2004R0726 - v.7 of 05.06.2013

erkhovna Rada Ukrayiny. Zakon Ukrayiny “Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv.” Ukrayina: (Vidomosti Verkhovnoyi Rady Ukrayiny (VVR), 1998, # 19, st. 98) [Verkhovna Rada of Ukraine. The Law of Ukraine "On basic principles and requirements for safety and quality of food." Ukraine: (Journal of Verkhovna Rada of Ukraine (VVR), 1998, № 19, p. 98).] Retrieved from http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/771/97-вр/ed20160101

Joint FAO/WHO Food Standards Programme. (2016). Codex Alimentarius Commission procedural manual (25th ed.). Rome. Retrieved from ftp://ftp.fao.org/codex/Publications/ProcManuals/Manual_25e.pdf

AO/WHO. (2009). Environmental Health Criteria 240: principles and methods for the risk assessment of chemicals in food. A joint publication of the Food and Agriculture Organization of the United Nations and the World Health Organization. WHO, Geneva. Retrieved from http://www.who.int/foodsafety/publications/chemical-food/en/

Royal Society of Chemistry. (2012). Royal Society of Chemistry View on Predictive Toxicology. Retrieved from http://www.rsc.org/images/Predictive-Toxicology-Position-Consultation_tcm18-223078.pdf

Helma, C. (2005). A Brief Introduction to Predictive Toxicology. In Predictive Toxicology (pp. 1–9). CRC Press. https://doi.org/doi:10.1201/9780849350351.ch1

Raunio, H. (2011). In silico toxicology non-testing methods. Frontiers in Pharmacology, JUN(June), 1–8. https://doi.org/10.3389/fphar.2011.00033

Hartung, T., & Hoffmann, S. (2009). Food for thought... on in silico methods in toxicology. Altex, 26(3), 155–166.

Raies, A. B., & Bajic, V. B. (2016). In silico toxicology: computational methods for the prediction of chemical toxicity. Wiley Interdisciplinary Reviews. Computational Molecular Science, 6(2), 147–172. https://doi.org/10.1002/wcms.1240

EС Joint Research Center. (2010). Applicability of QSAR analysis to the evaluation of the toxicological relevance of metabolites and degradates of pesticide active substances for dietary risk assessment.

Worth, A., Lapenna, S., Lo Piparo, E., Mostrag-Szlinchtyng, A., Serafimova, R., & Institute for Health and Consumer Protection. (2010). The applicability of software tools for genotoxicity and carcinogenicity prediction : case studies relevant to the assement of pesticides. https://doi.org/10.2788/61485

EFSA. (2012). Scientific Opinion on Evaluation of the Toxicological Relevance of Pesticide Metabolites for Dietary Risk Assessment 1. EFSA Journal, 10(7), 2799. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2012.2799.

Arvidson, K. B., Chanderbhan, R., Muldoon-Jacobs, K., Mayer, J., & Ogungbesan, A. (2010). Regulatory use of computational toxicology tools and databases at the United States Food and Drug Administration’s Office of Food Additive Safety. Expert Opinion on Drug Metabolism & Toxicology, 6(7), 793–6. https://doi.org/10.1517/17425255.2010.493555

van der Voet, H., de Boer, W. J., Kruisselbrink, J. W., Goedhart, P. W., van der Heijden, G. W. A. M., Kennedy, M. C., … van Klaveren, J. D. (2015). The MCRA model for probabilistic single-compound and cumulative risk assessment of pesticides. Food and Chemical Toxicology, 79, 5–12. https://doi.org/10.1016/j.fct.2014.10.014

Yang, C., Valerio, L. G., & Arvidson, K. B. (2009). Computational Toxicology Approaches at the US Food and Drug Administration a, 523–531.

OECD. (2007). Guidance Document on the Validation of (Quantitative) Structure-Activity Relationship [(Q)Sar] Models. Transport, 2(February), 1–154. https://doi.org/10.1787/9789264085442-en

ECHA. (2016). Practical Guide 5 - How to use and report (Q)SARs. Retrieved from http://echa.europa.eu/view-article/-/journal_content/title/further-advice-on-how-to-use-qsars-for-reach-registration

"Inter Collegas" є журналом відкритого доступу: всі статті публікуються у відкритому доступі без періоду ембарго, на умовах ліцензії Creative Commons Attribution ‒ Noncommercial ‒ Share Alike (CC BY-NC-SA, з зазначенням авторства ‒ некомерційна ‒ зі збереженням умов); контент доступний всім читачам без реєстрації з моменту його публікації. Електронні копії архіву журналів розміщені у репозиторіях ХНМУ та Національної бібліо­теки ім. В.І. Вернадського.